Herään usein aamuyöllä pidemmäksi toviksi. Kovin ihmeellisiin suorituksiin en viitsi vielä neljän viiden aikaan ryhtyä. Niinpä tartun puhelimeen ja selaan nettiä aikani kuluksi. Tänä aamuna löysin jutun kyssäkaalista. Opin, että vietämme parhaillaan kyssäkaaliviikkoa.

kyss%C3%A4kaali.jpg

En edes tiennyt miltä viikon vihannes näyttää ennen kuin etsin kuvan netistä. Löysin myös  ohjeen salaattiin ja sitä päätin perheelle illalla tarjota paistetun kalan ja perunoiden kaverina. Kirjastoreissulla tyttären kanssa poikkesimme kauppaan kyssäkaalia etsimään. 

"Kyssäkaali sisältää muiden kaalien tavoin runsaasti C-vitamiinia ja jo 100 grammasta kasvista saadaan 80% päivittäisestä saantisuosituksesta. Siitä löytyy kalsiumia, kaliumia ja muita hivenaineita. Värikäs kuori sisältää karotenoideja, jotka ovat terveelle elimistölle välttämättömiä rasvaliukoisia antioksidantteja."

20171010_212656_resized%5B8168%5D.jpg

Tarvitset:

1  kyssäkaali
puolikas verkko- tai hunajamelonia
1-2 kotimaista omenaa
pieni nippu ruohosipulia (korvasin kuivatulla sipulinvarsijauheella)

Piimäkastike:
1 dl piimää
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia (korvasin bulgarian jogurtilla)
2 tl dijoninsinappia
2 rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Sekoitin ensin kastikkeen kulhon pohjalle. Sitten raastoin kaalin, melonin ja omenan karkeaksi raasteeksi. Lisäsin raasteet kastikkeen päälle. Kahdella lusikalla nostelemalla sekoitin kaikki aineet keskenään. Ripottelin joukkoon sipulinvarsijauhetta. 

Lopuksi totesin, että olenhan kyssäkaalia ennenkin syönyt. En vain ole tiennyt mitä se on ollut. Mukavan rapsakka, ei niinkään kaalimainen kasvis. Tätä täytyy jalostaa muutenkin. Löysin jo houkuttelevan lettuohjeenkin. 

Ennen saunomista valmistin keittiötuotteista kuorinta-aineen, joka soveltui niin kasvoille kuin vartalollekin. Tarkkoja mittoja ei taaskaan ole, mutta näitä sekoittelin

3 mitallista päivällä keitettyjä kahvin puruja, käytän näitä keitettyjä silloin, kun en säilö kuorinta-ainetta pidempään, vaan se menee käyttöön heti
sokeria laitoin enemmän kuin kahvia
manteliöljyä niin, että seos tuntui sopivalta iholle hierottavaksi
tipauttelin vielä eteerisiä öljyjä pari tippaa kutakin, appelsiini, laventeli ja piparminttu

Jaoin seoksen kahteen osaan, toinen tyttärelle, toinen minulle. Kyllä vain iho tuntuu nyt pehmeältä. 

"Manteliöljy kosteuttaa ja rauhoittaa

Manteliöljy (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) on mantelin siemenistä kylmäpuristettua tuoksutonta, vaalean kultaista öljyä. Koostumukseltaan manteliöljy on kevyttä, ohutta ja hyvin imeytyvää öljyä. Se levittyy iholle erinomaisesti tehden siitä kimmoisan ja pehmeän.

Runsaasti A- ja E-vitamiineja sisältävä manteliöljy pehmittää, suojaa, ja ravitsee kuivaa ihoa, mutta myös normalisoi rasvoittuvan ihon rasvatasapainoa. Ihoa rauhoittavalla manteliöljyllä voi hoitaa muun muassa auringon polttamia ja palovammoja. Manteliöljyllä voi kosteuttaa myös hiuslatvoja. Manteliöljy sopii hyvin hierontaöljyksi.

Mieto manteli öljy sopii herkällekin iholle, ja sillä voi hoitaa jopa vauvojen ja pikkulasten ihoa. Manteliöljy säilyy hyvin ja on siksi yksi parhaista kosmetiikan perusraaka-aineista voiteissa, puhdistus tuotteissa ja kylpyöljyissä.

Manteliöljyä voidaan sekoittaa hoitovoiteisiin lisäämään niiden täyteläisyyttä tai käyttää öljyä sellaisenaan ihonhoidossa."