20171009_141704_resized%5B8148%5D.jpg

Ajelimme jo toistamiseen syksyn aikana yhdessä miehen kanssa appiukkoa tapaamaan. Tänään saimme tyttärenkin matkaamme. Päivä oli kolea ja sateinen, mutta sen verran oli kuivaa taukoa, että pääsimme hetkeksi pihalle puuhaamaan. Miehellä on piipunhatun vaihtoa ja me tyttären kanssa poimimme mustamarja-aronioita.

20171009_150816_resized%5B8144%5D.jpg

En ole aronioita ennen säilönyt, mutta olen lukenut sen terveysvaikutuksista, mm. seuraavaa:

"Marja-aronia on huonosti tunnettu terveyspommi!

Marja-aronia sisältää runsaasti C-vitamiinia, E-vitamiinia, karotenoideja, folaattia sekä mineraaleja kuten kaliumia, rautaa ja mangaania.

Se sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä. Marja-aronian sisältämiä antioksidantteja ovat muun muassa antosyaniinit, kversetiinit, peinidiinit, delfinidiinit, petunidiinit, pelargonidiinit ja malvidiinit.

Tutkimuksissa on todettu, että aronia suojaa virtsatietulehdukselta vielä tehokkaammin kuin sen hoidossa tutut karpalo ja puolukka. Suojaava vaikutus johtuu aronian sisältämästä kiniinistä.

Samalla tavalla kuin mustikat suojaavat silmiä parantamalla hiusverisuonten verenkiertoa, aronia näyttää toimivan siinä vielä tehokkaammin. Tämä johtuu marjan sisältämästä antosyaniinista.

Aronia vaikuttaa myös verisuonten vaikutuksen kautta myönteisesti verenpaineeseen. Sillä on myös tulehduksilta ja syövältä suojaavia ominaisuuksia."

20171009_202643-1_resized%5B8145%5D.jpg

Kokeilin kuinka marja-aronia toimii smoothiessa. Niitähän meillä nautitaan lähes päivittäin.

Tein annoksen kolmelle, enkä mittaillut aineita tarkasti, kunhan lisäilin sillain sopivasti. Ehkä näin:

3 - 4 dl mustamarja-aroniaa
1 iso banaani
loraus vadelmasiirappia (sitä itsetehtyä) (uskon, että toimii myös joku muu siirappi tai hunaja)
1 - 2 dl kaurahiutaleita
kourallinen cashew-pähkinöitä
3 - 4 dl kaurajuomaa

Surautin sauvasekoittimella sosemaiseksi "juomaksi". Teen yleensä lusikoitavan paksuja smoothieita. Ne ovat vähän ruokaisampia kuin juotavat versiot. 

Tästä tuli oikeasti hyvää. Tuskin kukaan olisi arvannut mikä marja joukossa oli, jos en olisi etukäteen paljastanut. Niin hyvää se oli, ettei ole ongelma eikä mikään talven aikana kahdeksaa litraa aronioita popsia.