20171018_123217_resized%5B8341%5D.jpg

Viime viikolla oli ihan mukavan oloisia syyspäiviä ja -kelejä. Joka päivälle meillä on ollut joku projekti, ainakin yksi, ellei enemmänkin. Jonain päivänä siivosimme kotipihaa talvikuntoon. Ruukut tyhjenivät kesäisistä pelargonioista. Leikkasin varret mataliksi ja istutin ne pitkiin laatikoihin kuistille talvehtimaan. Viime talven yli kaikki säilyivät. Kuinkahan käy nyt?

20171020_143910_resized%5B8389%5D.jpg

Perjantai oli sumuinen aamusta iltaan. Nautiskelin yksin pitkällä lenkillä.

20171020_150625_resized%5B8390%5D.jpg

Lammen rannalla sain hetken helliä vastaan tullutta koiraa. Suloinen, pehmeäturkkinen collie nostatti muistoja omasta "silkkikorvastani". Minulla oli tapana hypistellä koirani silkinpehmeitä korvanlehtiä, varsinkin aamuisin, kun se tepsutteli sänkyni viereen, tökkäisi kuonollaan ja ehdotteli, joko lähdetään. 

20171020_175317_resized%5B8392%5D.jpg

Perjantai-iltana kävimme anopin haudalla. Oli kulunut yhdeksän vuotta hänen poismenostaan. Sytytimme kynttilän. Seuraavana päivänä veimme kanervat ja havuja. Nyt saa talvi tulla hautausmaallekin.

20171023_103801-1_resized%5B8387%5D.jpg

Netti on pullollaan ideoita ja ohjeita, miten syksyn runsasta suppilovahverosaalista voi hyödyntää. Suppissuolaa tekevät nyt kaikki, niin minäkin.

Ohje:

1dl karkeata merisuolaa
30 g kuivattuja sieniä
(yrttejä, esim. lipstikkaa tai rosmariinia)

Jauha kaikki sekaisin tehosekoittimella, sauvasekoittimella tai morttelilla. Minä käytin sekä teho- että sauvasekoitinta. On ihan riittävän hienoa.

Suppissuola maistuu vaikka kananmunan päällä ja soveltuu ruuanlaitossa maustamiseen siinä missä muukin suola. Yrttien määrää lisäämällä siitä saa oivallisen maustesuolaseoksen, joka antaa esim. keitoille mukavan aromin.

20171022_140858_resized%5B8385%5D.jpg

Eilen tyhjensimme kotikasvimaan lopuista perunoista, porkkanoista ja yrteistä. Pakastimessa oli vielä kuhaa, joten oli kalakeiton vuoro. Lisäilin keittoon luovasti niitä aineita, mitä löytyi ja mitkä tuntuivat juuri sillä hetkellä antavan hyvää lisämakua.

Näitä käytin:

6 dl vettä
perunoita
porkkanoita
palsternakka
kalaliemikuutio
kuhafileitä
kuivattua ruohosipulia
kuivattua sipulinvartta
kuivattua nokkosta
muutama maustepippuri
2,5 dl ruokakermaa
puoli rasiaa savuporo-tuorejuustoa
125 g katkarapuja
tilliä
kuusenkerkkäneulasia
ripaus suppissuolaa

Keitin kasvikset lähes kypsiksi kalaliemessä. Lisäsin kerman ja sulatin joukkoon juuston. Lisäsin kuivatut sipulit, nokkosen ja pippurit. Sitten paloitellut kuhafileet ja annoin kiehua muutaman minuutin (3-4) Lopuksi lisäsin jäiset katkaravut ja tillin sekä kuusenkerkkäneulaset. Tarkkoja määriä en osaa sanoa, "mutu"-mitoilla mentiin ja hyvää saatiin aikaiseksi

Keitto oli oikeasti tosi herkullista. Parasta laatuaan, mitä minä olen koskaan keittänyt. 

20171023_100730%5B8384%5D.jpg

Monenlaista puuhaa ja kokeilua on meneillään kaiken aikaa. Tämä etikka-appelsiini-puhdistusaine oli tekeytymässä kaksi viikkoa. Purkissa on neljän appelsiinin kuoret ja etikkaa suunnilleen niin, että kuoret peittyvät. Pari päivää sitten siivilöin ja pullotin aineen suihkupulloon. Tipautin joukkoon muutaman tipan appelsiiniöljyä lisäaromia antamaan. 

Laimentamattomalla aineella pesin vessoja ja yhden teräsaltaan. Laimentamaton tai voimakas seos suositellaan huuhdeltavaksi pois pinnoilta pyyhkimisen jälkeen . Eikä etikalla tule pestä emalia, alumiinia, kalkkikiveä tai kivipintoja. Olen lukenut, että yleispuhdistukseen sopiva suhde on 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Ohjeita ja vinkkejä etikkasiivoukseen löytyy pilvin pimein nettiviidakosta. Ja on muuten edullinen siivousaine sen lisäksi, että on luontoystävällinen aineena eikä tuota muoviroskaakaan, jos ostaa etikan lasipullossa ja käyttää kestopussia appelsiineille. 

IMG_5020.jpg

Eilen illalla en saanut miehestä hikilenkkiseuraa, mutta lähimetsän sienipaikat käytiin vielä tarkistamassa. Kanttarelleja löytyi iltapalatarvikkeiksi ja pieni osa meni pakkaseenkin. Iltapurtavaksi kehitin tortilloja sieni-smetanatäytteellä.

Paistoin voissa sieni-sipulisilppua rapsakan ruskeaksi. Lisäsin joukkoon pienen pätkän paloiteltua maustettua makkaraa. Lisämausteeksi ripaus suppissuolaa ja kuivattua rosmariinia. Annoin jäähtyä ja sekoitin joukkoon purkillisen smetanaa. Olihan sen verran hyvää ja helppoa valmistaa, että maistuu meille joskus toistekin.

Nyt siirryn muiden käsitöiden pariin. Eilen aloitin uudenlaisen neuletyön, siitä kerron myöhemmin.