20171013_133408_resized%5B8246%5D.jpg

Syksyn värit innostivat etsimään jämälankakorista vuodenaikaan sopivia sävyjä. Langat ovat säilyneet vinttikomeron kätköissä vuosikausia. Eivät olleet hiiretkään niitä pesän pehmikkeeksi repineet.

20171013_133241_resized%5B8248%5D.jpg

Eilen lähdin sukkien kanssa pihaa kiertämään. Hain sävy sävyyn kuvaustaustoja. Kaikenlaiseen sitä onkin aikaa, kun ei ole töihin menoa. On aikaa nähdä luonnon kauneus. On mahdollisuus elää mukana syksyn muuttuvissa muodoissa.

20171013_133211_resized%5B8250%5D.jpg

Sukat valmistuivat jo päiviä sitten. Sain jopa pääteltyä kaikki langat samoin tein. Se on uutta minua. Useimmiten päättely on jäänyt johonkin "nyt se on tehtävä" -hetkeen.

Kesken kuvaustuokioni soi puhelin. Puoli tuntia puhelun jälkeen olinkin jo matkalla suoretkelle, josta jo eilen kerroin.

20171013_115948_resized%5B8249%5D.jpg

Aamulla asettelin eilistä suppissaalistani kuivuriin. Kaikkea en saanut mahtumaan. Päätin kokeilla sienipyreen valmistamista. Joitakin ohjeen mukaisia aineita puuttui, mutta en antanut sen haitata, korvasin niillä mitä kaapista löysin.

250 g sieniä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria 
suolaa
rosmariinia, itse kuivatettua (ohjeessa timjamia)
laakerinlehti
soijakastiketta
​0,5 dl kivennäisvettä (ohjeessa valkoviiniä)

öljyä paistamiseen

Paistoin kattilassa sieniä ja sipuleita kunnes neste oli haihtunut. Lisäsin laakerinlehden ja kivennäisveden. Annoin kiehua hiljalleen 20 minuuttia ilman kantta. Soseutin sauvasekoittimella ja lisäsin mausteet. 

20171013_191924_resized%5B8254%5D.jpg

Lusikoin pyreen jääpalamuottiin. Jäähdytin hetken jääkaapissa ja laitoin sitten pakastimeen jäätymään. Jäätyneet palat irrotin  veitsen avulla muotista ja laitoin rasioissa takaisin pakastimeen. Rasiasta niitä on helppo ottaa käyttöön. Nämä ovat kuin sieniliemikuutioita, joilla voi maustaa keittoja, kastikkeita, pastaruokia ja ihan mitä vaan, mihin haluaa hiukan sienimäistä aromia.

20171013_192822-1_resized%5B8253%5D.jpg

Ohje löytyi kirjasta, joka tarttui mukaani taannoisella kirjastoreissulla.

IMG_20171013_202638_314_resized%5B8251%5

Näin hienolta näyttää mansikkalikööri, jonka laitoin tekeytymään elokuussa. Maistoimme pienet tilkat jälkiruuaksi. Juu, kyllä on mansikkaista ja makiaa.